DORUCAK JE NAJVAŽNIJI OBROK!
Planirajte obroke, pripremite nedeljni jelovnik i trudite se da obroci budu u isto vreme Izbegavajte masnu i jako zasoljenu hranu, kao i hranu bogatu šecerima Jedite meso sa manje masnoce, dosta ribe, voca i povrca
NEKA BROJ 5 BUDE I VAŠ CILJ:
DORUCAK – prirodni vocni sok kao dodatak obroku
UŽINA – vocna salata, pripremljena kod kuce
RUCAK – salata od svežeg povrca kao dodatak glavnom jelu
UŽINA – sezonsko voce
VECERA – bareno povrce kao dodatak glavnom jelu
HRANA PREDSTAVLJA JEDNO OD NAJVECIH UŽIVANJA!
Zbog toga je bitno da pravilna ishrana ukljuci namirnice ciji se ukus Vama dopada. Pravilna ishrana ne znaci pripremanje neukusne, vec raznovrsne hrane, bogate razlicitim aromama, bojama i ukusima.
HRANA PREDSTAVLJA JEDNU OD OSNOVNIH LJUDSKIH POTREBA!
Hrana je sastavni deo svakodnevice svake jedinke, ali cesto se dešava da o hrani i njenom uticaju na zdravlje ne razmišljamo mnogo. Nacin ishrane predstavlja jedan od faktora koji može da unapredi zdravlje ili da dovede do nekih oboljenja.
NEPRAVILNA ISHRANA!
Nepravilna ishrana može biti faktor rizika za nastanak razlicitih oboljenja: koronarne bolesti, dijabetesa, gojaznosti… Nepravilna ishrana je ishrana sa visokim unosom ukupnih masti i holesterola, kao i visokim unosom soli, šecera i prostih ugljenih hidrata. Nepravilnom ishranom se unosi više energije nego što je potrebno. Ukoliko je uz nepravilnu ishranu prisutan i dodatni faktor rizika, poput pušenja ili fizicke neaktivnosti, njihov efekat se umnožava i rizik od nastanka višestrukih poremecaja zdravlja se povecava! Nepravilna ishrana utice na povišenje nivoa krvnog pritiska. Povišen krvni pritisak doprinosi taloženju masnih naslaga u zidu krvnih sudova, što vremenom dovodi do njihovog suženja i oštecenja! Usled prevelikog energetskog unosa hranom i nedovoljne potrošnje usled „sedeceg“ nacina života, dolazi do pojave GOJAZNOSTI! Ne zaboravite, gojaznost je bolest i faktor rizika za nastanak bolesti srca!
VOCE I POVRCE SU DRAGOCENI U SVAKODNEVNOJ ISHRANI!
Voce i povrce su bogati vitaminima i mineralima, kao i dijetnim vlaknima i antioksidantima (materije koje ciste krvne sudove). Svakodnevni unos voca i povrca smanjuje rizik od nastanka bolesti srca, dijabetesa, malignih oboljenja.
VOCE I POVRCE TREBA DA BUDU ZASTUPLJENI NA JELOVNIKU SVAKOG DANA U KOLICINI OD 5-6 PORCIJA!
Vocnu salatu zasladite medom!
PRAVILNA ISHRANA – ŠTA I KAKO?
Pravilna ishrana predstavlja ishranu sa niskim sadržajem masti i soli, a bogatu biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, kao i složenim ugljenim hidratima Osnovni princip pravilne ishrane je raznovrsnost, odnosno svakodnevna upotreba namirnica iz svih grupa Osnov su žitarice i proizvodi od žitarica, a prednost imaju proizvodi od integralnog brašna Mleko i mlecni proizvodi su zastupljeni sa 1-2 obroka dnevno, a prednost treba dati proizvodima sa nižim procentom masnoce Meso i preradevine su zastupljeni sa 1-2 obroka dnevno, a prednost dati posnim vrstama mesa i ribi Izbegavati prženu, a pripremati barenu i pecenu hranu, kao i hranu na roštilju Koristiti biljne masti u pripremanju hrane
NACIN ISHRANE VAS I VAŠE PORODICE MOŽETE PLANIRATI I NA TAJ NACIN UNAPREDITI ZDRAVLJE I SPRECITI NASTANAK RAZLICITIH OBOLJENJA!